Jump to content
Sign in to follow this  
mategawron

Metal Chops - lekcja przejść dla perkusistów rockowych i metalowych Mateusza Gawrona

Recommended Posts

Ta lekcja powstała głównie dlatego, żeby pokazać jak wiele kombinacji można zastosować przy robieniu przejść - szczególnie w metalu i rocku. Wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki i patrząc przez pryzmat tych przejść można stworzyć dużo lepiej wpasowane rytmy - w dodatku dużo lepiej pasujące do melodii podkładu.

Zastosowanie metal chopsów wnosi Twoją grę na trochę wyższy poziom i co najważniejsze - dodaje jej kolorytu.

W opisie znajdują się nuty do pobrania. :)

Porady przyspieszające naukę:

Porada 1: Te kombinacje polecam ćwiczyć także poza zestawem - najważniejsze jest to, żeby mózg się przyzwyczaił do tego typu ćwiczeń. Wtedy szybciej "wchodzą w krew". Oglądasz serial? Zapętl sobie jedną z kombinacji i ćwicz ją wtedy "bezmyślnie". Jedziesz autobusem i słuchasz muzyki? Ćwicz do rytmu piosenki. Efekty przyjdą szybciej niż myślisz.

Porada 2: Ćwiczenie tego typu kombinacji bez metronomu jest na dłuższą metę bez sensu. Przekonaj się do używania klika, szczególnie podczas ćwiczeń za zestawem.

Porada 3: Zapisz sobie swoją początkową, komfortową szybkość grania. Będziesz widział jakie postępy zrobiłeś. To motywuje. :)

Muszę dodać na koniec, że stworzyłem tę szkółkę także dlatego, że irytowały mnie nudne przejścia wielu perkusistów metalowych - klasyczne "ziemniaki". Zawsze jest miejsce na trochę więcej finezji w grze! I nie musimy ograniczać się do najprostszych, mało ambitnych rozwiązań.

Doceniam pracę włożoną w filmik, ale nie widzę tu nic ponad np. dowolną szkółkę Portnoya. Tam możemy znaleźć dokładnie takie przejścia, podobnie zresztą jak w samych kawałkach Dream Theater, np. tu w numerze z 1994 (5:25):

Hej Mateusz,

jak dla mnie MEGA robota. swietnie, ze sa ludzie ktorym sie CHCE :)

perkusyjnie jest bardzo fajnie, a za cover Fields of Gold masz u mnie dobrego browara jak wpadniesz do Wrocka :)

nie wiem czy chcesz zarabiac na szkolkach netowych, czy moze ma to wypromowac Cie jako nauczyciela lub bebniarza, ale tak czy inaczej trzymam kciuki.

o ile bua ma troche racji, ze Portnoy to juz dawno pokazywal, to z drugiej strony sporo w Polsce mlodziezy nie znajacej inglisza, wiec polski belfer bedzie jak najbardziez pozadany :)

ja trzymam kciuki!

naparzaj, niestandardowo syp kartofle ale tez keep grooving ;)

pozdrawiam,

Jacek

@bua Aż sobie wrócę do tych starych szkółek Portnoya, bo nie pamiętam, żeby usystematyzował swoje przykłady; bardziej pokazywał konkretne użyte przez siebie rytmy, ale może rzeczywiście coś przeoczyłem.

@Ja(zz)centy Haha, dzięki wielkie za miłe słowa. :) W najbliższej przyszłości będzie z mojej strony trochę porad perkusyjnych, ale szykuję też petardę wiedzy w postaci nowej szkółki. Wpadaj do mnie na facebooka, może któraś z tych rzeczy będzie też dla Ciebie przydatna. :)
https://www.facebook.com/mategawron/