Thanatos Report post Posted March 30, 2009 Po co Ci drogi moduł z wyższej półki, skoro będziesz używał perkusji tylko do ćwiczeń, a nagrywał za pomocą EZdrummera, czy też pokrewnych programów? Drogi moduł opłaca się kupować, jeśli używa się go także na scenie. No chyba, że masz mnóstwo niepotrzebnych pieniędzy. W zupełności wystarczy td3 jeśli nie chcesz I/O. 8 calowe pady są wystarczające. Wszystko zależy od Twojej techniki gry. Oczywiście im większe, tym łatwiej i wygodniej w nie trafić :lol: W Rolandach td 12 i 20 są stosowane pady o średnicy 10 i 12 cali. Tak trudno to sprawdzić w necie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shmatan Report post Posted March 30, 2009 Moim zdaniem pady 8" to za mało, i jeżeli chcesz brać dig druma to dogadaj się z wytwórcą żebyś dostał 10" + najlepiej 12" na werbel -wygoda gry wzrasta w moim odczuciu. Jak wyżej napisał Thanatos - drogie moduły nie są Ci potrzebne. Wystarczy Ci spokojnie np. alesis dm5 albo roland td-3 (lub td-6) Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi Report post Posted March 30, 2009 dlatego zdecyduje sie na . Werbel 12" Tomy x2 10" i 2x 12" 2200 za wersje z takimi padami - opłaca sie ? 2000 za wersje z 8 i 10 A co do modulu chcial bym miec tez rozne brzmienia nie tylko czystej perkusji . A czy np td3 wystarczy by podpiąc go i wykorzystać ezdrummera ? Nie musz kupować tego alesisa I/O . Czy jest on jednak nie zbendy Mam okazje kupi.ć td-12 za 3000 wiec nie wiem czy to dobra okazja. a taki najlepiej brzmiacy zestaw perkusyjny ? to co lepsze ezdrummer , superior drummer , DFH 2 . Który nadaje sie najlepiej ? p.s brzmienia z tego dm5 nie sa zbytnio zachecające . [ Dodano: 30-03-2009, 13:59 ] Taki alesis ile kosztuje ? Jest wogle na allegro bo nie moge znalesc? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shmatan Report post Posted March 31, 2009 Przy obecnych cenach myśle że używka od 700zł Dig drum podrożał chyba ;) ale 2200 za takie pady to nienajgorsza cena... zarówno td-3, jak i dm5, jak i każdy moduł możesz podłączyć przez midi bez alesisa i/o. ezdrummer to program - możesz sobie w nim podstawić dowolne barwy pod każdy pad P.S. W porównaniu do td-3 moim zdaniem brzmią świetnie :P Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi Report post Posted March 31, 2009 bo nie wiem czy kupic zwykla za 1500 czy z dodatkowym padem i ogolnie za 2200 zł [ Dodano: 31-03-2009, 13:00 ] tzn pady 10 i 12 i dodatkowy pad [ Dodano: 31-03-2009, 13:21 ] oki kupilem za 2200 teraz planuje kupić modul td-9 albo td-12 . Facet powiedzial ze sie nie oplaca kupowac td-3 bo ma mało wejsc do tej perkusji co ja chce. Dlatego musz inwestować w cos wiekszego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Shmatan Report post Posted March 31, 2009 alesis dm5 i dm pro ma dość :) td-6 też o ile się nie myle Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi Report post Posted April 1, 2009 nic jednak zbieram na td-12 albo td-9 [ Dodano: 03-04-2009, 11:12 ] roland td-9 ma fabrycznie naciagi siateczkowe 8" i 10 " Quote Share this post Link to post Share on other sites
barytosz Report post Posted April 9, 2009 Moim zdaniem to najlepszy zestaw za takie pieniądze!!!. Siateczkowe naciągi wiernie odzwierciedlają akustyka więc wszystko jest w jak najlepszym porządku. Talerze również świetne. Jedyne z czym miałem problem to ze stopą - siateczkowy naciąg niezbyt dobrze współgrał z twinem, więc zadzwoniłem do twórcy zestawu - pana Kazimierza, a on zaoferował mi nową wygłuszoną centralkę ze zwykłym naciągiem. Problem ustąpił a mi się świetnie na zestawie gra. Używam go tylko w domu do ćwiczeń. P.S. Wspaniały człowiek z tego Pana Kazika Quote Share this post Link to post Share on other sites
AkiTigraPOL Report post Posted April 10, 2009 Witam Od tygodnia mam zestaw DG-1 z modułem Rolanda TD-4 i jest super. Niestety w dniu dostawy skręciłem kolano i jestem teraz "nieruchliwy" Na razie zdążyłem go skręcić i chwile postukać. Pierwsze wrażenia są super. Tylko musiałem przelutować wtyki na gniazda bo moduł TD-4 ma trochę inaczej rozwiązane podłaczenie padów niż starsze moduły. Ale wszystko gra i buczy. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert Serafin Report post Posted April 24, 2009 Od niedawna wprowadziłem do moich padów nowinke w postaci obsługi rim na starszych rodzajach modułow jak Yamaha DTX 2.0 DTXPRESS czy Roland TD-5.Mysle iz częśc osób może byc tym zaintersowana stąd mój wpis.Co za tym idzie możemy ten układ stosowac na werblu czy padach tomów tychże modułów.Niestety Alesis posiada wejścia mono więc po staremu musimy wykorzystac 2 wejścia aby mieć aktywny rim np na werblu.Alke na szczęsie ten modiuł posiada duża ilośc wejśc więc to "ratuje" sytuację.. pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi Report post Posted April 29, 2009 czy majac rolanda td+9 moge uzwywac wtyczek vst przez midi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thanatos Report post Posted April 29, 2009 A czy Roland td-9 ma wyjście midi? MA, więc sam sobie odpowiedz na pytanie. Urządzenie jest zgodne ze standardem midi, więc można je podpiąć do komputera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi Report post Posted May 4, 2009 mam pytanie wiecie jak sciszyc pady od hi-hatu i stopy w dig drumie . Gdyz jak gram to na na parterze strasznie to słychać Quote Share this post Link to post Share on other sites
golwitka Report post Posted May 4, 2009 na hi hat dostałem kawałek przyklejonej gąbki i aż taki głośny nie jest, a co do stopy to połóż ręcznik albo jakiś koc i trochę wytłumi :smile: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cubix4 Report post Posted May 4, 2009 A Jak jest ze stopą ? Jest realistyczny dźwięk czy bardziej słychać naciąg niż prawdziwy bas? Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi Report post Posted May 4, 2009 powiem tak stopa jest dobra tylko kawałek metalu jest zbyt długi i stopa jak uderza to słychać obicie bijaka od tego mocowania . Ale nie mam zastrzeżeń . Da sie przyzwyczaić . Ogólnie to blacha hi hatu jest bardzo głośna gdyz jest to gruby kawałek materiału i lekka gąbka. Nie mam pojecia jak to ściszyć . Dlatego w planach mam zamiar zakupić od td-3 albo td-9 Hi hata . Co do blach nie mam pojecia . A jak brzmi to jeszcze nie wiem gdyż nie dostałem modułu :D td-9 Aha ja mam rozmiary tomow 10 10 i 12 . Blacha jest trochę za mała na te tomy . Ale przy drobnej korekcji da rade co widac Tutaj zdjecia Quote Share this post Link to post Share on other sites
AkiTigraPOL Report post Posted May 4, 2009 stopa jest dobra tylko kawałek metalu jest zbyt długi i stopa jak uderza to słychać obicie bijaka od tego mocowania A spróbuj odwrócić ten metal. Ja zamocowałem to tak: "L" a było odwrotnie, znaczy krótsze do góry a dłuższe poziomo. I teraz jest ok. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi Report post Posted May 6, 2009 Edit okej wszystko cacy:) smiga :> Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesołek Report post Posted May 25, 2009 szczerze polecam Pana Kazimierza - stuprocentowy fachowiec w dziedzinie elektroników, na specjalne zamówienie zamontował mi swój system w gotowych bębnach: wszystko śmiga aż miło, w dodatku wygląda zawodowo, estetycznie i "bębnowo", a nie "plackowo". Pełen szacunek i podziw dla firmy Dig Drum Quote Share this post Link to post Share on other sites
pluto Report post Posted May 25, 2009 Od niedawna wprowadziłem do moich padów nowinke w postaci obsługi rim na starszych rodzajach modułow jak Yamaha DTX 2.0 DTXPRESS Witam.Właśnie miałem okazję skonsumować tę nowinkę.Jestem bardzo zadowolony. Od wielu lat latam DTX'a "dwójkę" z klasycznymi padami gumowymi.Jako wstępną przymiarkę do "przesiadki" na naciągi siateczkowe potraktowałem nabycie na Allegro werbla (niestety- 10 '') konstrukcji Pana Kazimierza.Ponieważ był to starszy model( z naciągiem czarnym - pojedynczym),poprosiłem Pana Kazimierza o wymianę go na podwójny-nowocześniejszy,a także o zastosowania układziku do obsługi rimu werbla bez konieczności "pożyczania" sygnału z innego pada,czyli o montaż "nowinki",o której mowa. Całość działa absolutnie bez zarzutu,a ja mogę badać możliwości,jakie daje gra na tego typu naciągu.Przeskok jakościowy jest kolosalny!Czuję w kościach,że to nie moja ostatnia,choć pierwsza przygoda z DIGiem.Już nawet chodzi mi po głowie pomysła na pewną hybrydę DIG z konkretniejszym modułem. ps. Zgadzam się z Wesołkiem : Pan Kazimierz,to bardzo konkretny gość, chętny do pomocy i konsultacji.Mnie w każdym razie potraktował kapitalnie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
SunnyDay Report post Posted May 26, 2009 Czy DG-1 wydaje jakieś głośnie dzwięki podczas grania? Głównie chodzi mi o te żółte talerze wykonane z metalu. I czy w ogóle ktoś mógł by się pochwalić fimikim na youtubie jak gra? ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wojput Report post Posted May 28, 2009 O to to to... Ja również chętnie zobaczyłbym to w akcji ;) Może ktoś poświęci chwilę i coś nagra? Quote Share this post Link to post Share on other sites
arczi Report post Posted May 29, 2009 ja postaram sie dzisiaj cos nagrać . [ Dodano: 29-05-2009, 11:48 ] perkusja po drobnych modyfikacjach xD Quote Share this post Link to post Share on other sites
żaba Report post Posted May 29, 2009 arczi, ładne gitary, ustawienie też ok, ale nie ustawiaj tak stopy bo będziesz chodził jak kowboj :P Quote Share this post Link to post Share on other sites
SunnyDay Report post Posted May 29, 2009 Ile już grasz na stopie, bo widzę już ślady na centrali. A jeśli to nie tajemnica to ile dałeś za moduł ;>? Quote Share this post Link to post Share on other sites